Kozijn kopen; waarop letten?

Een kozijn is niet zomaar een detail van je woning. Het biedt bescherming, wooncomfort en het is bepalend voor de uitstraling van je huis. Daarom is het belangrijk om je eens te verdiepen in wat voor soort kozijnen er allemaal zijn. Maar waar moet je dan precies op letten? Naar kozijnen shoppen, is vast niet iets wat je elke dag doet. Wij helpen je hier graag op weg met meer informatie en tips.

Wat is het beste materiaalsoort voor een kozijn? 

Voor een kozijn kan een materiaal als hout, aluminium of kunststof gebruikt worden. Elke materiaalsoort heeft zo zijn voordelen en nadelen. Wie zien dat vooral kunststof erg populair is, omdat het bij woningen van nu voor een perfecte afwerking zorgt. Een groot voordeel van kunststof is dat het zeer duurzaam is en dat je er nauwelijks onderhoud aan hebt. Is het kozijn eenmaal geplaatst, dan heb je er dus jarenlang geen omkijken naar. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot hout, dat met regelmaat een onderhoudsbeurt nodig heeft. 

Wacht niet met het vervangen van een beschadigd kozijn!
Zoals we al benadrukten, een kozijn is niet zomaar een detail van je woning. Het heeft onder meer een beschermende functie en draagt bij aan de goede isolering van je huis. Het is daarom belangrijk dat de kozijnen steeds in optimale conditie zijn. Je wilt geen last krijgen van koude tocht in huis. Is je kozijn beschadigd? Dan moet je mogelijk meer stoken en ben je op den duur veel extra geld kwijt. Een ander probleem van een beschadigd kozijn is dat er water binnen kan komen. Waterschade in huis kan heel venijnig zijn. Het is een kostbaar grapje om de schade te herstellen. Je kunt daarom maar beter meteen investeren in een nieuw kozijn.

Kies alleen maar het beste voor je woning

Door voor een nieuw kozijn van kunststof te kiezen, kies je voor het beste voor je woning. Kunststof heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van andere materialen die voor raamkozijnen worden gebruikt. Niet alleen zijn ze duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar ze zijn ook goed isolerend en inbraakwerend. Ook op esthetisch vlak hoef je met kunststof kozijnen nergens op in te leveren. Ze staan mooi in elke woning, omdat ze in verschillende kleuren en stijlen voorhanden zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook klassieke roeden laten zetten, waarmee je het raam in vlakken verdeeld. Daarnaast hebben kunststof kozijnen ook nog eens een geluiddempende werking. Kortom, allemaal voordelen en optimaal wooncomfort. 

Waarop letten bij het plaatsen van een kozijn?

Uiteraard is het belangrijk dat het kozijn perfect past. Er bestaan veel standaardmaten, maar misschien zijn die kozijnen niet geschikt voor jouw ramen. In dat geval is het ook goed mogelijk om raamkozijnen op maat te laten maken. Let ook op het soort glas dat meegeleverd wordt met de kozijnen. Tegenwoordig is dat meestal HR ++ glas. Check dit altijd even, zodat je verzekerd bent van een uitstekende isolatiewaarde. Heb je geen ervaring met het plaatsen van kozijnen, laat dit dan zeker over aan een echte vakman. Zo moeten bij het plaatsen eventuele draaiende delen en het glas gedemonteerd worden.