Tips voor het aanvragen van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd om de staat van een pand of woonhuis te beoordelen.   Het is voor de koper en ook de verkoper beter als vooraf een beeld is wat de bouwtechnische staat is van het pand.  Er zijn wel mensen die als hobby werkzaamheden uitvoeren voor vrienden en familie, maar voor een deskundig rapport is het sterk aan te bevelen om te werken met een erkend bureau. Als je met zo een erkend bureau in zee gaat, weet je zeker dat het personeel speciaal opgeleid is op het gebied van bouwtechniek.  Het zorgt ervoor dat het onderzoek of de inspectie deskundig en objectief is.

Zorg er ten eerste voor dat de meterkast er altijd netjes eruitziet en dat alles opgeruimd is, waardoor deze ook makkelijk te bereiken is.  Dit geldt ook voor alle andere installaties die in de meterkast zijn.  Let er vooral opdat er geen materiaal in de meterkast is dat brandbaar is.  Het is te adviseren dat er altijd een zaklamp op een plek dichtbij of in de meterkast.

Een rookmelder is zeker ook aan te bevelen. Uw installatie heeft daarnaast een aardlekschakelaar. Altijd goed om na te gaan als deze nog goed werken. En natuurlijk moeten we niet vergeten om de kast goed te laten ventileren. Het voordeel hiervan is dat je snel kan ruiken of er een gaslek is. Dit is maar een deel van de zaken die bij een bouwtechnische tekening aan de orde komen. 

Geconstateerde problemen doorgeven

Als degene die de bouwtechnische keuring uitvoert iets constateert dat door een derde instantie kan worden opgelost en dat wel impact heeft op de onderdelen, geven zij dat ook door.  Bijvoorbeeld insecten die zich bevinden in de vliering. Dan zal geadviseerd worden dat er een keuring door een specialistisch bedrijf zal moeten worden uitgevoerd. Elk onderdeel krijgt dan een zeg maar waardeoordeel.  Wat is geconstateerd en wat zal gedaan moeten worden om het op te heffen en uiteraard het meest belangrijke een overzicht van de kosten natuurlijk.