Kamerplanten hoeven niet duur te zijn

Als je regelmatig televisie kijkt of op sociale media zit kan het je niet zijn ontgaan: kamerplanten zijn ontzettend hip. Natuurlijk zijn kamerplanten al generaties lang een welkome gast in onze woningen, maar de laatste jaren zijn er steeds meer variaties op de markt gekomen. In dit artikel leggen we het uit en vertellen we je waarom je niet mee hoeft te doen aan deze trends (tenzij je dat graag wilt natuurlijk).

Kamerplanten vroeger

Blader eens door de fotoalbums heen van vroeger. Bekijk bijvoorbeeld foto’s van verjaardagen die vroeger bij jou of jouw ouders plaatsvonden. Hele grote kans dat je daar kamerplanten in de woning ziet staan. En dat is niet zo gek: de eerste kamerplanten werden al begin 19e eeuw in onze woningen gezet.

De kamerplanten die je vroeger had staan waren bijvoorbeeld de Sanseveria, Graslelie of een Monstera. Dat zijn sterke en grote kamerplanten die wel tegen een stootje kunnen en lekker lang meegaan. Van origine komen ze uit de tropen, maar doordat ze hier massaal werden gekweekt zijn ze voor iedereen betaalbaar.

Kamerplanten nu

Het leuke is dat deze klassieke kamerplanten nog steeds mateloos populair zijn. Als je nu naar een tuincentrum gaat, en over de kamerplanten afdeling loopt. zie je dat een groot gedeelte nog steeds volstaat met Monstera’s, Calathea’s en Philodendrons.

Tegelijkertijd is er een enorme trend gaande. Je ziet steeds meer exclusieve en dure planten op de markt komen. Deze planten zijn zeer duur, vaak honderden euro’s, en worden ook steeds duurder. De vraag wordt groter en winkels struikelen over elkaar heen om de meest zeldzame en exclusieve plant aan te bieden.

Moeten kamerplanten duur zijn?

Gelukkig is het antwoord op deze vraag: nee! Helaas denken veel mensen dat ze duur zijn, maar dat is niet zo. Sterker nog: de “normale” kamerplanten zijn juist goedkoper geworden. Doordat er zo veel meer aanbieders bij zijn gekomen is de prijs gedaald. Alleen deze normale kamerplanten komen niet in de media. Het zijn juist de dure en bijzondere planten waar je van hoort. Zo lijkt het alsof het erg duur is, maar met een klein budget kun je nog steeds heel veel kopen!