Huis huren of kopen? Lees hier de voor en nadelen

Ben jij van plan om de volgende stap te zetten en een huis te kopen? Of wil je liever een huis huren? Weet je eigenlijk niet wat de beste keuze voor jou is, lees dan snel verder!

1.     Waar wil je wonen?

Waar kopen op het platteland en in de kleine dorpen toegankelijk is voor bijna elk budget, ben je in grote steden vrij snel aangewezen op huurhuizen. Vooral als starter met een eenpersoonshuishouden is kopen in een grote stad bijna onmogelijk. Ben je op zoek naar een nieuw huurappartement in Den Haag, of zoek je eerder iets buiten de randstad? Het fijne aan huren is dat er voor elk budget en in elke plaats wel iets te vinden is.

2.     Kosten voor huren vs kosten voor kopen

Ga je een huis kopen, dan betaal je vaak de kosten koper. Dit bestaat uit overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom. Ga je een huis huren, dan heb je deze kosten niet. Wel betaal je dan vaak één of twee maanden huur als borg. Dit krijg je terug wanneer je de huur opzegt en de staat van het huis nog hetzelfde is als toen je erin trok. Als huiseigenaar moet je ook rekening houden met kosten voor de opstalverzekering en heffingen van de gemeente. Bij huur zijn deze kosten vaak bij de huurprijs inbegrepen.

3.     Hoe flexibel wil je zijn?

Het grote voordeel aan een huurhuis is dat je er binnen een maand weer vanaf kunt zijn. Je bent dus enorm flexibel met een huurwoning! Met een koophuis ben je vaak minder flexibel, vooral wanneer de huizenprijzen dalen en jouw woning onderwater komt te staan. Dit betekent dat je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Met huur heb je hier geen last van.

Het is erg afhankelijk van jouw situatie, eisen en wensen wat de meest geschikte woonvorm voor jou is; huren of kopen.