Sauna: meer dan droog en heet

Iedereen die wel eens naar de sauna gaat, weet dat er verschillende manieren van saunabeleving zijn. Zo heb je de Finse sauna die inderdaad vooral droog en heet is, maar ook de infraroodsauna die vooral stralingswarmte geeft. Daarnaast heb je nog stoomsauna’s die verre van droog zijn en draaglijk warm. 

Combisauna

Een combinatie van de Finse sauna en de infraroodsauna noem je heel toepasselijk de combisauna. Voordeel van deze sauna is dat je twee verschillende belevenissen in één ruimte hebt. Uiteraard niet tegelijkertijd, maar je kunt het evengoed afwisselen. Door de stralingswarmte van de infraroodsauna kun je de ruimte ook medisch gebruiken. De straling is immers een weldaad voor stramme spieren of gewrichten. Wist je dat veel chronisch patiënten baat hebben bij deze warmte? Ook met eenvoudige spierpijn weet de sauna raad.

Zachte en schone huid

In de Finse sauna stook je de kachel lekker hoog op en maak je het nog warmer door water op de kachel te gooien. Op dat moment is de sauna zeker niet droog, je wordt even in een waas van stoom gezet. Het kan je de adem benemen, maar als je rustig doorademt, merk je dat je er steeds beter tegen kunt. Een kwestie van wennen. Door de warmte van de sauna gaan je poriën wagenwijd open, wat ze de kans geeft al het vuil te lozen. Zeker als je het combineert met een koude douche. En dat is supergoed voor je huid. Na de sauna voelt je huid vaak heerlijk zacht en schoon. 

Even tussendoor

Zoals gezegd is de infraroodsauna heel geschikt al je klachten hebt, maar uiteraard ook als je zo gezond als een vis bent. De warmte in deze sauna geeft je energie voor tien. Een beetje zoals de zon verkwikkend kan zijn. Een infraroodsauna hoeft niet voor te verwarmen, daar kun je eigenlijk meteen in. Dat maakt dat deze manier van saunabeleving ook ‘even tussendoor’ kan. Als je haast hebt, maar toch even wilt ontspannen, dan biedt de infraroodfunctie van de combisauna soelaas. 

De beste keuze

Tot slot de stoomsauna, in deze sauna is het niet zo warm maar wel heel nat. Niet zo gek dus, dat je deze sauna vooral in een saunacomplex vindt. Een stoomsauna is helemaal betegeld, wat maakt dat het een beetje zwembadachtig is. Overigens kun je ook een stoomcabine aanschaffen, maar dat is meer een douchecabine met stoomfunctie. Wil je thuis een sauna, dan kun je beter voor een Finse sauna of infraroodsauna kiezen. Of dus de combinatie van deze twee: de combisauna.