Problemen met je rolluik? Hier heb je een aantal tips

Je kan een rolluik aanschaffen om de ruimte te verduisteren, maar er zijn nog meer redenen om er één of meerdere te kopen. Zo kan een rolluik zorgen voor een extra stukje privacy. Met een gesloten rolluik kunnen mensen niet naar binnen kijken en kan jij doen en laten wat je wilt. Ten derde kan een rolluik zorgen voor isolatie, waardoor de kou en de warmte buitengehouden kan worden. Kortom, het hebben van een rolluik biedt een aantal fijne voordelen. Maar dan moet het luik uiteraard wel perfect sluiten en goed gemonteerd zijn. Heb je wel problemen met je rolluik, dan raden we je aan even verder te lezen, want we zetten de meest voorkomende problemen voor je op een rijtje, samen met mogelijke oplossingen.

Problemen met je rolluik, wat kan je doen?

Stel dat je er al eentje, of meerdere, hebt hangen, alleen werken ze niet meer goed. Wat dan? Je kan er natuurlijk voor kiezen om het hele luik te vervangen, maar dat kan een dure grap worden. Zeker als je je beseft dat de meestvoorkomende problemen prima zelf opgelost kunnen worden.

1. Het rolluik gaat niet meer omhoog of naar beneden
Dit is uiteraard het meest vervelende probleem. Als je rolluik niet meer omhoog of omlaag kan, heb je er natuurlijk niks meer aan. Maar gelukkig is dit, in de meeste gevallen, prima zelf op te lossen. Heb je een rolluik dat elektrisch werkt? Dan is het altijd de moeite om even in de meterkast te kijken of alle stoppen nog goed zijn. Een andere optie kan zijn dat er viezigheid tussen is gekomen, waardoor het luik niet meer goed naar boven of naar beneden kan bewegen. Check dit dus eventjes. Gaat je rolluik wel nog open als je hem het eerste deel handmatig een beetje helpt en hoor je hem wel zoemen? Dan kan het zijn dat de motor binnenin niet genoeg kracht meer heeft, omdat deze versleten is. Of misschien zijn de ophangveren kapot. Deze veren zorgen ervoor dat dat het luik omhoog en omlaag kan. Deze zijn eenvoudig zelf te vervangen. Heb je een handmatige rolluik? Let er dan even op dat het lint of de ketting niet klemt of zelfs losgeschoten is.

2. Het rolluik hoor je als het buiten waait
Op een gehorig rolluik zit niemand te wachten. Sommige rolluiken kan je namelijk gaan horen als het een beetje waait, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Ze horen stil te hangen. Let er op dat er geen wind achter het rolluik komt, bijvoorbeeld door een kier in je kozijn. Als er geen wind achter het luik kan komen, check dan of de geleiders van het rolluik zelf nog goed zijn. Als het luik al een tijdje in gebruik is, en je hebt hem hierdoor al vaak omhoog en omlaag gedaan, dan kan het zijn dat deze geleiders een beetje uitgerekt zijn, waardoor het rolluik kan gaan bewegen. Let er gelijk op dat de rubbers in de geleiders nog goed zijn en niet afgesleten, want ook dit kan voor problemen zorgen.

3. Ketting of band beschadigd
Een derde probleem kan zijn dat de ketting of de band van je rolluik kapot is. Hierdoor kan je het luik niet meer omhoog en omlaag doen. Dit is simpel op te lossen door een nieuwe aan te schaffen en de oude te vervangen.

Andere zaken om even op te letten

Sta je nog maar in het begin van je zoektocht naar het perfecte rolluik? Maar ben je wel van plan om een rolluik te kopen? Let dan wel even op een paar dingetjes. Het is sowieso slim om van te voren, bij een aantal aanbieder, wat rolluiken offertes aan te vragen. Op deze manier weet je precies wat je kwijt bent en kan je de perfecte keuze maken. Laat je ook zeker informeren door deze verschillende partijen. Stel ze alle vragen die je hebt en maak vervolgens de keuze die het best past bij jouw woon- of werksituatie. Een rolluik kopen is namelijk niet iets dat je elke week doet. En als het goed is, heb je daarna jaren plezier van de (elektrische) rolluiken.

Bron: Zonwering Garant