Tijd voor een nieuwe voordeur?

Soms is het tijd om de voordeur te vervangen voor een betere en/of eigentijdse deur. Zeker bij woningen die al decennia oud zijn, beginnen met name houten deuren na verloop van jaren tekenen van verval te vertonen. De deur begint te tochten, verf bladdert af, de deur piept of hij verzakt waardoor de deur goed afsluiten een echte uitdaging is geworden. Dit soort situaties zijn goede redenen om een nieuwe voordeur te kopen. Maar ook als de voordeur gewoon ouderwets en uit de tijd is geraakt, is dat een goede reden voor de aankoop van een mooiere, modernere deur. Maar hoe kies je nu op een slimme en tactische manier een nieuwe voordeur uit? Welke kleuren kies je? En ga je voor een voordeur van kunststof, een aluminium deur of toch voor een houten deur?

Kies een deur die in het straatbeeld én bij jezelf past

Belangrijk bij een nieuwe voordeur kiezen is ervoor te zorgen dat je een deur koopt die zowel visueel in het straatbeeld past, als een deur die aan jouw wensen voldoet. Als de hele straat grijze of zwarte deuren heeft, val je negatief op wanneer je zelf een rode of gele voordeur aanschaft. Natuurlijk is het geen probleem om af te wijken van de rest van de straat, maar onnodig irritatie opwekken met een felgekleurde deur die uit de toon valt, moet je niet willen. Andersom moet je je niet te veel laten leiden door wat anderen verwachten van jouw voordeur. Welke voordeur je ook kiest: de deur moet natuurlijk wel oppassen bij jouw persoonlijke smaak. Oriënteer je daarom tijdig online, bekijk verschillende deursoorten en -kleuren en doe online of in fysieke winkels ruim voldoende inspiratie op. Om zo gemakkelijker tot een besluit te kunnen komen.

Ga je voor een houten, kunststof of aluminium voordeur?

Deuren zijn in allerlei materiaalsoorten verkrijgbaar. Als je liever niet periodiek jouw voordeur wilt schilderen, kies dan voor een kunststof voordeur. Voordelig is verder dat deze deursoort goed isoleert (zowel qua geluid als op het gebied van temperatuur) en eenvoudig schoon te houden is. Verder is een groot pluspunt van kunststof de lange levensduur van dit materiaal. Een houten voordeur heeft ook voordelen. Deze deuren zijn meestal voordelig in de aanschaf en hebben een natuurlijke en relaxte uitstraling. Ten slotte kun je gaan voor een aluminium deur met glas erin. Deze deuren worden in Nederland steeds populairder, zeker bij bedrijven, omdat ze brandvertragend werken en het voor inbrekers en vandalen nagenoeg onmogelijk maken om de deur te forceren.

Let op de wijze van vergrendelen

Of je nu een deur van kunststof, hout of aluminium koopt, let er in elk geval goed op dat je bij een nieuwe voordeur kiezen gaat voor een deur die veilig is en goed vergrendeld kan worden. Een SKG-goedgekeurd slot is een absolute must. Dit zijn speciale sloten met een meerpuntsvergrendeling, die het inbrekers onmogelijk maken om de deur te open te breken. Een standaard cilinderslot in de deur is aanzienlijk minder veilig en dan ook niet de meest slimme keuze.

Bron: designlife.nl