rodewijnglas

Wijnglazen die passen bij de perfecte wijn

Echte wijnkenners weten al langer dat wijnglazen een belangrijke rol spelen in de smaakbeleving van wijn. Helaas is lang niet elk wijnglas van dezelfde kwaliteit. Er worden namelijk glazen in verschillende vormen en van diverse materialen gemaakt. De vorm en het kwaliteit van het glas bepalen absoluut de smaak. Kristalglas staat er bijvoorbeeld om bekend dat het de smaak van de wijn verbeterd. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een goedkope wijn ineens beter ging smaken in een ander glas. Terwijl de proevers van te voren niet wisten dat het om een goedkope wijn ging beoordeelden ze hem hoog. Dit geeft wel aan dat wijnglazen absoluut bepalend kunnen zijn voor de smaak.

rodewijnglas

Wat voor een wijnglazen heb je nodig voor een Merlot?

Merlot wijnglazen mogen niet te bol zijn. Het is belangrijk dat ze compact blijven. Dit is veel beter voor de smaakontwikkeling. Als de glazen te bol zijn komt er al snel teveel zuurstof bij de wijn. Helaas komt dit de wijn niet ten goeden. Het is dus beter om voor een wat compacter glas te kiezen als je een Merlot gaat drinken.

Welk glas past perfect bij een Bordeaux?

Bordeaux hebben in tegenstelling tot een Merlot weer wat meer zuurstof nodig. Het glas mag aan de onderkant best wat breder zijn, dan bij een Merlot. Maar het blijft wel belangrijk dat het glas spits toeloopt. Er mag zuurstof bij, maar er mag ook weer niet teveel aroma ontsnappen. Het is belangrijk om hierop te letten bij het uitzoeken van een glas.

Welk glas past beter bij Bourgogne?

De Bourgogne is een prachtige wijnstreek om je wijn uit te kopen. Alleen deze wijn heeft wel een vrij breed glas nodig. Wijnglazen van het standaard formaat geven eigenlijk net te weinig zuurstof voor de perfecte geur en smaakontwikkeling. De meeste glazen speciaal voor de Bourgogne wijnen zijn dan ook wat breder geblazen. Dit glas zorgt voor een betere zuurstofontwikkeling en smaak bij een Bourgogne wijn.

Bestaan er ook Rioja glazen?

Er zijn maar weinig echte Rioja wijnglazen. Doordat deze meestal vrij jong is wil je niet teveel smaak in het glas gaan verliezen. Het is daarom belangrijk dat deze smal toeloopt naar boven toe. Een compact wijnglas zou perfect zijn om deze wijn in te serveren.

Waar moet ik vooral opletten bij het kopen van wijnglazen?

Het is vooral belangrijk dat je goed let op de kwaliteit van het glas. Het kan echt de moeite waard zijn om soms wat meer geld aan glaswerk uit te geven. Dit zal zich uiteindelijk terugverdienen door een verbeterde kwaliteit van de wijn. Bij een goede wijn hoort tenslotte een goed glas. Daarnaast heb je van goede wijnglazen jarenlang plezier terwijl de fles wijn in een dag op is. Een goed paar glazen kost vaak net zoveel als een fles wijn.