Waar je aan moet denken als je een airco wil kopen

Bij de aanschaf van een airco komen verschillende dingen kijken. Het belangrijkste is dat je in gedachte houdt wat jouw wensen zijn, en welk budget daarbij past. Je kan dit bepalen door jezelf een aantal vragen te stellen vooraf, zodat je precies weet wat voor type airco geschikt is voor jou.

Hoeveel ruimtes wil ik verkoelen?

Heel belangrijk om vooraf te bedenken! Schaf jij bijvoorbeeld een airco aan omdat je je slaapkamer te warm vind, en daardoor slecht slaapt? Dan volstaat een mobiele airco of enkele opbouw airco vaak. Wil je je gehele woning langere tijd verkoelen, dan kun je beter voor een inbouw airco gaan volgens het split unit principe.

Hoe lang wil ik verkoelen?

Wanneer je je airco alleen denkt te gaan gebruiken in hele hete zomerweken, kun je het beste gaan voor een mobiele airco. Dit is een stuk goedkoper dan een inbouw- of opbouw airco. Wanneer je wel het hele jaar je airco denkt te gaan gebruiken, dan kun je beter voor een inbouw- of opbouw airco gaan. 

Welke functies wil ik op mijn airco hebben?

Een airco kan verschillende functies bevatten. Je hebt natuurlijk ook hele simpele airco’s die enkel kunnen koelen, maar de meer geavanceerde airco’s kunnen tegenwoordig ook vaak verwarmen. Daarnaast heb je airco’s met speciale lucht- of vocht filters. Heb jij bijvoorbeeld last van veel vocht in je woning, dan kan dat laatste een goede optie voor jou zijn. 

Heb ik een installateur nodig?

Een split unit airco mag je in Nederland niet zelf installeren. Hiervoor moet je een erkende installateur inhuren. Hou er dus rekening mee dat bij een split unit airco ook nog relatief hoge installatiekosten komen kijken. Een mobiele airco kun je gemakkelijk zelf in elkaar zetten en direct gebruiken. Bij een monoblock opbouw airco is het afhankelijk van jouw kennis en vaardigheden of jij een installateur nodig hebt.

Heb ik genoeg ruimte?

Een airco met het split unit principe heeft een binnen- en een buitenunit. Je moet dus van te voren nagaan of je wel ruimte hebt voor de buitenunit. Woon je bijvoorbeeld in een klein appartement, dan moet je er rekening mee houden dat je de buitenunit op je balkon zou moeten plaatsen.

Wat is mijn budget?

Heb je bovenstaande vragen allemaal voor jezelf weten te beantwoorden? Dan kun je een budget opstellen en kijken of dat voor jezelf mogelijk is.