Het isoleren van de kruipruimte

Het isoleren van de kruipruimte is een veelbesproken onderwerp. Dat heeft te maken met het feit dat huizen steeds duurzamer worden gemaakt en mensen graag willen besparen op de energierekening. Steeds weer blijkt dat veel warmte en dus energie richting kruipruimte verdwijnt.

Isoleren met isolatiechips en isolatieparels

Het isoleren van de kruipruimte is iets dat op verschillende manieren kan. Zo kun je kiezen voor bodem- en vloerisolatie. Daarnaast heb je nog de keuze uit tal van verschillende materialen waarmee het isoleren van de kruipruimte mogelijk is. Denk maar eens aan isolatiechips en isolatieparels, terwijl je ook gebruik kunt maken van EPS, PIR, steenwol, glaswol en minerale wol. Behalve om energie te besparen, zorgt het isoleren van de kruipruimte ook voor een meer comfortabel woonklimaat.

Kruipruimtes van nog geen tien centimeter hoog

Hoe je isoleert en welke materialen je gebruikt hangt ondernemer af of je te maken hebt met een lage kruipruimte, een vochtige kruipruimte en of je de onderkant van de vloer wilt isoleren vanuit de kruipruimte. Zeker de situatie van de kruipruimte speelt een rol. Je hebt kruipruimtes die nog geen 10 centimeter hoog zijn. Je hebt ze echter ook tot wel 80 centimeter, een hoogte die vrijer bewegen mogelijk maakt.

Is het een open ruimte of een ruimte opgedeeld in vakken?

Belangrijk bij het isoleren van de kruipruimte is ook om te achterhalen of de kruipruimte een open ruimte is of dat de ruimte opgedeeld is in vakken. Een kruipruimte die niet onderverdeeld is in vakken kan evenredig gevuld worden met isolatiemateriaal. Heeft de kruipruimte zogenaamde onderbrekingen, dan kan het isolatiemateriaal niet de gehele oppervlakte bereiken en derhalve zullen bepaalde delen niet geïsoleerd worden. Dit is wat men ook wel een koudebrug noemt. Dit staat synoniem aan een niet goed geïsoleerde ruimte dus.

Wat te doen bij een vochtige kruipruimte

Is de kruipruimte groot genoeg om daadwerkelijk in te kruipen? Dan heb je meteen ook meer mogelijkheden om te isoleren. Je kunt nog steeds voor bodemisolatie kiezen, je kunt echter ook voor isolatie direct tegen de onderkant van de vloer kiezen. Dan spreken we van vloerisolatie. Is er sprake van een zeer vochtige kruipruimte dan kun je de bodem van de kruipruimte met isolatiepanelen of isolatiechips bedekken. Dit kan met bijvoorbeeld DI-chips en EPS parels. Deze zijn prima bestand tegen vocht. De DI-chips zijn er in de vorm van de letter S. De chips drijven op water en haken in elkaar. Daardoor blijven de chips prima verdeeld op het water liggen en krijg je een betere isolatie, een minder hoge energienota en een hogere mate van wooncomfort.

Het isoleren van de kruipruimte is erg verstandig

En zo kun je de vaak verafschuwde kruipruimte op diverse manieren isoleren. In alle gevallen ga je merken dat de kruipruimte isoleren meteen invloed heeft op de hoogte van je energierekening. Die gaat uiteraard naar beneden. Dat maakt weer dat de mate van comfort in je woning voel- en merkbaar omhoog gaat. Heel erg verstandig dus om je kruipruimte te isoleren.

Kruipruimte isoleren met isolerend schuimbeton? Vraag het de experts van Top Renovloer.