Houtwormen in meubilair, wat te doen?

Als je last hebt van houtwormen in meubels is het zeker niet verstandig de kat uit de boom te kijken en langzaam te gaan zoeken naar een oplossing. Het is namelijk een serieus probleem! De beestjes kunnen veel schade aanrichten aan uw interieur. En niet alleen de meubels kunnen beschadigen. Want mocht jouw huis een houten constructie hebben, dan kunnen houtwormen deze ook aantasten. In dit geval ben je nog verder van huis. Het is daarom zaak om dit zo snel mogelijk uit te zoeken en maatregelen te nemen. In dit artikel leggen de professionals van Beestjes Kwijt je uit welke stappen je kunt ondernemen om de beestjes te verjagen.

Hoe weet je dat er houtwormen in de meubels zitten?

De houtworm in meubels is een veel voorkomend probleem in Nederland. Tafels, kastjes, stoelen en ander meubilair gemaakt van hout kan worden aangetast door houtwormen. Nu maakt een goedkoop kastje van de Ikea niet zo heel veel uit, maar het probleem is wel ernstig als de meubels antiek, hoog geprijsd of erfstukken zijn. Daarnaast kunnen houtwormen ook in de houten constructie van het huis voorkomen. Het speuren naar houtwormen in verschillende meubels begint bij het zoeken naar de uitvliegopening. Dit zijn de openingen in het hout waarin de larven van verschillende soorten houtwormkevers uitvliegen nadat ze zich tegoed hebben gedaan aan het hout van het meubilair. Het zijn voornamelijk de larven van verschillende kevers die bekend staan als houtwormen. De verschillende soorten kevers en torren leggen eitjes in en nabij spleten van het hout. Dit kunnen er honderden zijn. Als de eitjes uitkomen en ze zich ontpoppen tot larven beginnen ze te vreten aan het hout van de meubels. Deze larven kunnen enkele jaren in het hout blijven en zich diep ingraven in het hout. Na verloop van tijd ontpoppen ze zich tot kever of tor. Het kan dus ook zijn dat de houtwormen al in de meubels aanwezig waren voordat de meubels gekocht zijn.

Wat te doen?

Wanneer er inderdaad houtwormen aanwezig zijn in het hout van meubels of constructies is het van belang zo snel mogelijk in actie te komen. Zo blijft de schade enigszins beperkt. De houtwormen kunnen bestreden worden met bestrijdingsmiddelen tegen houtwormen. Dit kan echter alleen als het houtwerk onbehandeld is. Bij behandeld houtwerk dient er eerst geschuurd te worden. Als dit niet mogelijk is zijn er verschillende technieken die gespecialiseerde vakmannen van Beestjes Kwijt kunnen gebruiken. We raden je dan ook aan om contact op te nemen met een bestrijder van Beestjes Kwijt om de omvang van ernst van het probleem te bespreken.