Rolsteigers op maat

Steigers zijn ideaal voor het verrichten van werkzaamheden aan gevels, monumenten, constructies en plafonds. Ze bieden ten opzichte van de ladder behoorlijk meer bewegingsruimte en als je de veiligheidsvoorschriften en regels gewoon in acht neemt, kun je veilig je werk doen op een vaste steiger of een rolsteiger.

Rolsteiger is te verplaatsen met wieltjes

Met de rolsteiger is meteen ook een bijzondere steiger genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een te verplaatsen steiger, met wieltjes dus. Nog een wezenlijk verschil met vaste steigers is dat rolsteigers niet van staal maar van aluminium zijn en dus een stuk lichter. Om mee te werken is een rolsteiger ideaal, en dat is ook het feit dat je als ervaren werknemer de steiger gewoon zelf op mag bouwen. Bij de vaste steigers geldt dit niet. Daar moet een speciale ploeg met gekwalificeerde steigerbouwers voor komen.

Houd je handen leeg en vrij

Rolsteigers kun je binnen en buiten gebruiken. Buiten zijn ze maximaal twaalf meter, binnen maximaal acht meter. Zoals voor alle steigers gelden ook voor de rolsteiger die ook wel systeemsteiger genoemd wordt, een aantal regels en aandachtspunten die je goed in de gaten moet houden.  Zorg bijvoorbeeld altijd dat de steiger op een vlakke en harde ondergrond staat. Ook belangrijk is dat je de rolsteiger eerst op de rem zet voor iemand de steiger beklimt. Bij het beklimmen is het zaak je handen leeg te houden en niet alvast wat gereedschap mee naar boven te nemen. Dat kan later wel. 

Vergeet de sporten zeker niet schoon te houden

Ook het schoon en opgeruimd houden van de steiger is van belang, zoals je ook steeds de sporten schoonhoudt en voorkomt dat ze op de een of andere manier glad worden. Algemene regel is dat je bij windkracht zes of hoger niet met de steiger aan de slag gaat. Bouwt de wind zich gedurende de dag op en wordt het windkracht zes, dan dien je de steiger snel en veilig te verlaten.

Gebruik je gezonde verstand

Rolsteigers zijn mobiel. Dat is hét grote voordeel van dit type steiger. Ook voor het verrollen van de systeemsteiger dien je een aantal zaken scherp in de gaten te houden. Zo verrijd je de steiger met een hoogte van maximaal acht meter. Is de steiger twaalf meter dan bouw je die dus af tot je de grens van acht meter bereikt hebt. Tijdens het verplaatsen zijn er uiteraard geen mensen op de steiger aanwezig en ligt er ook geen los materiaal meer op de steiger. Ook dat kan namelijk voor kleine en grotere ongelukken zorgen. Verplaatsen doe je alleen als de ondergrond daar goed genoeg voor is en de stabilisatoren houd je tijdens het verplaatsen zo dicht mogelijk bij de grond, zoals je natuurlijk de wielen steeds contact met de grond laat houden. Je leest het; geen ingewikkelde regels maar vooral regels die je zelf had kunnen bedenken. Kwestie van je gezonde verstand gebruiken dus. Gebruik je dat, dan is het heerlijk werken met de rolsteiger, zoveel is zeker.