Als je bent gevallen voor de industriële woonstijl, dan moet je keuken er natuurlijk op een gegeven moment ook aan geloven; zeker als die een eenheid vormt met je woonruimte. De industriele keuken is geïnspireerd op de wat ruwe esthetiek van werkruimtes met veel machines zoals zalen in fabrieken of lofts. Deze ruimtes doen stoer en minimalistisch aan, hebben een zekere rauwe en ietwat klinische sfeer en ademen vooral veel ruimte. Die ruimte is dan weer afgewerkt met katrollen, schuifdeuren, ijzeren buizen en balken en grof uitziende materialen. 

Roestvrijstaal en roesttinten

Maar wat is nu eigenlijk een industriële keuken? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zo’n keuken. In eerste instantie moet je beslist uitgaan van ruwe materialen. Al te verfijnde zaken dienen ver van de keuken te blijven; bijvoorbeeld mooi gepolijst granieten natuursteen. De keuken die zich industrieel presenteert, heeft roestvrijstaal op voorraad, toont ijzer, koper en messing in de apparatuur en de kranen. En heeft stoere handgrepen en functionele accessoires. Metaal moet de hoofdmoot zijn voor een industriële keuken.

De industriele keuken past niet in een toiletruimte

Heb je een kleine keukenruimte, een postzegel van anderhalve bij twee meter? Daar krijg je heel moeilijk een keukentje in met een industrieel smoel. Zo’n keuken wil absoluut de ruimte en dan ook vooral de hoogte. Een fabriekshal heeft het plafond ook niet verlaagd tot 2.60 m, nietwaar? De muren moeten ook ver van je af staan. In het geval van het postzegelkeukentje zou het dan raadzaam zijn om de tussenmuur met de woonruimte meteen te verwijderen zodat er lucht en adem in dat keukentje komt. De luchtigheid die dan ontstaat, is prima voor een industriele keuken. 

Een ‘vlakke’ kleurwaaier

Kleur bekennen doet een industriële keuken liever niet. Neutrale kleuren staan voorop. Je kunt dan denken aan tinten binnen het grijs, zwart of wit. Ook bruine tinten passen goed bij zo’n keuken, zeker als ze naar roestkleuren verwijzen. Het industriële kleurenpalet geeft de keuken haar minimalistisch uiterlijk. Qua werkbladen mag het er ook niet al te gladjes uitzien. Maar omdat het om een keuken gaat, moeten de bladen natuurlijk wel hygiënisch zijn en gemakkelijk schoon te maken. Daarom wordt al snel voor beton gekozen dat bovendien ook duurzaam en hittebestendig is. 

Hoog en licht werkt bij een industriele keuken

Verder heeft de keuken meer baat bij open planken dan bij traditionele kastjes met gesloten deuren. De planken zijn dan nooit van kunststof maar gemaakt van metaal, hout of dik glas. Opbergen in een industriële keuken is tegelijk etaleren. Het helpt ook als je een keukenruimte hebt met hoge ramen of in elk geval grote ramen. De kozijnen moeten dan wel zijn uitgevoerd in staal of aluminium. Zoals al eerder gezegd benadrukt deze keuken functionaliteit. Een minimalistisch ontwerp is dan al genoeg: strakke lijnen dus in je keuken, eenvoudige vormen en zeer functionele indelingen. Een keuken kan niet zonder goed licht en bij deze stijl mag het licht ook in opvallende armaturen gezet zijn. Hanglampen met industriële uitstraling, vintage gloeilampen en lampen van draadgaas voegen allemaal karakter toe aan je keuken. En stop niet alle apparatuur weg in je keuken, maar laat die zien. Een stoere Amerikaanse fridge, strakke vaatwassers met een roestvrijstalen look en industriële afzuigkappen geven de finishing touch aan je industriele keuken. Scoor jouw industriele favoriet op de Keukenbouwer.nl!

Recommended Articles