Je wilt sommige dingen lekker uitbesteden. Dan is het makkelijk, kost het je geen tijd en moeite en weet je zeker dat het goed wordt gedaan. Dat is fijn! Maar wat betreft sommige dingen, wil je ze mogelijk ook zelf gewoon doen. Dit bespaart je geld en je kunt het zelf prima. Dat geldt ook voor het leggen van vloertegels. In deze blog vertellen we je daarom hoe je zelf tegels voor op je vloer legt in enkele stappen. Lees je mee? 

De voorbereiding van vloertegels leggen

Als we kijken naar het gehele proces, dan komen we al snel tot de conclusie dat de voorbereiding het allerbelangrijkste is. Zorg er allereerst voor dat je de juiste materialen hebt. Je hebt natuurlijk vloertegels nodig, maar ook tegellijm, voegmiddel in de goede kleur, kruisjes voor het maken van voegruimtes, mogelijk een tegelzaag of snijder, iets om de lijm aan te brengen, een rubberen hamer voor het aankloppen van de tegels en een waterpas. Let er op dat dit géén uitputtende lijst is; je hebt deze dingen mogelijk niet nodig of juist nog meer. Daarna kun je beginnen met het voorbereiden van de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de tegels gaat leggen helemaal schoon, vlak en stabiel is. Repareer eventuele scheuren of beschadigingen en vul ongelijkheden op met een geschikt vulmiddel. 

De vloertegels plaatsen

Dan kun je nu beginnen met het ‘echte’ werk; het leggen van de vloertegels zelf. Allereerst gebruik je de troffel om de tegellijm gelijkmatig op de ondergrond aan te brengen. Werk daarbij wel in kleine secties, zodat de lijm niet opdroogt voordat je de tegels kunt plaatsen. Plaats de vloertegels vervolgens voorzichtig in de natte lijm en druk ze stevig aan. Zorg ervoor dat de tegels op gelijke hoogte liggen door ze aan te kloppen met een rubberen hamer. Plaats dan de kruisjes tussen de tegels om gelijke voeg ruimtes te behouden. Indien nodig, kun je natuurlijk nog snijden of zagen. Als dit gedaan is, moet je de gelegde tegels minstens 24 uur alten drogen voordat je kunt voegen. Voor het gebruiken en maken van voegmiddel, volg je de instructies van het door jou aangeschafte middel. 

De afwerking van de tegels

Het is dan nu tijd voor de afwerking van je vloertegels. Je hebt genoeg stappen verricht, maar je bent nog niet helemaal klaar. Je wilt namelijk tegels die er tiptop in orde uitzien en dat gaat natuurlijk alleen als je genoeg aandacht besteedt aan een zorgvuldige afwerking. Nadat het voegmiddel is opgedroogd (meestal na ongeveer 24 uur), kun je daarom beginnen met het schoonmaken van de tegels. Gebruik een vochtige spons om het overtollige voegmiddel van de tegels te verwijderen en veeg de tegels schoon. Zorg ervoor dat je het voegmiddel niet uit de voegen haalt terwijl je schoonmaakt. Na het schoonmaken kun je ervoor kiezen om de voegen te verzegelen. Dit doe je met een afdichtmiddel. Dat beschermt de voegen tegen vuil en vocht en verlengt de levensduur van je vloer. 

Recommended Articles